+34 952 830 378 / +34 677 670 480

Agenda Estepona

CARMEN-UITKIJKPUNT

Tentoonstelling "vrouwen in de zuloaga collectie. zeven eeuwen kunst"

Het gemeentebestuur en Stichting Zuloaga organiseren de tentoonstelling 'Vrouw in de Zuloaga Collectie. Zeven eeuwen kunst' in de Mirador del Carmen

Van 19 juli tot en met 29 september worden ruim 120 werken uit de collectie van de kunstenaarsfamilie tentoongesteld. De tentoonstelling biedt voor het eerst een sociale en iconografische geschiedenis van Europese vrouwen vanaf de middeleeuwen tot heden.

Het gemeentebestuur van Estepona en de Zuloaga Foundation organiseren de tentoonstelling 'Vrouw in de Zuloaga-collectie. Zeven eeuwen kunst', te bezoeken in het Mirador del Carmen Cultureel Centrum van 19 juli tot 29 september.

Deze tentoonstelling biedt voor het eerst een sociale en iconografische geschiedenis van Europese vrouwen vanaf de middeleeuwen tot heden. Het bestaat uit een selectie van meer dan 120 kunstwerken die sinds het eerste derde deel van de 19e eeuw door de kunstenaarsfamilie Zuloaga zijn verzameld, waarbij het aanzienlijke aantal werken wordt benadrukt dat is gesigneerd door de schilder Ignacio Zuloaga; zijn vader, de damascener Plácido; en zijn oom, de keramist Daniel.

Het onderzoek en de verspreiding van de sociale geschiedenis van vrouwen hebben geen gelijke tred gehouden met de populariteit van de eisen van vrouwen. De academische literatuur kent al eeuwen hiaten; zelfs in de ontwikkelde Europese geschiedschrijving. Deze tentoonstelling biedt een verrassend verhaal van vooruitgang en tegenslagen, dat bijdraagt aan het begrijpen van de huidige toestand van de vrouw van vandaag.

Kennis over vrouwen uit het verleden en het heden is bereikt via de media van elk tijdperk: religieuze sculpturen, miniaturen van boeken, tafels en beschilderde doeken... tot actuele sociale netwerkpublicaties. De Zuloaga-collectie omvat alle soorten plastic uitingen: Romaans, Gotisch en Renaissance-houtsnijwerk en -panelen, schilderijen van Zurbarán en zijn omgeving, El Greco, Morales... keramiek en keramische panelen, textiel, smeedijzer, damasceen staal, academische schilderijen, impressionisten , postimpressionisten, symbolisten en tijdgenoten.

Om de sociale diversiteit van vrouwen te vertegenwoordigen, worden thema's met elkaar vergeleken: de vrouwelijke levenscyclus van geboorte tot dood, maagden en heiligen, vrouwen op het platteland en in de stad, gemarginaliseerd en bevoorrecht, in de publieke en private sfeer. Van bijzonder belang is het genre van het vrouwelijk naakt, zo laat en nauwelijks vertegenwoordigd in de Spaanse kunst.

Een andere nieuwigheid is de presentatie van de Zuloaga-collectie, met de nadruk op de vrouwen die deze hebben behouden, uitgebreid en verspreid. Welnu, als er talloze geschriften over de kunstenaars bestaan, is er geen aandacht besteed aan de vrouwen van de familie, zonder wier bijdragen deze verzameling onmogelijk zou zijn. Om deze reden zijn er ook enkele damescollecties opgenomen die helpen hun smaak te begrijpen.

De tentoonstelling is honderd procent tweetalig in het Spaans en Engels, zowel wat betreft de video's, catalogi als posters.

Prijs: € 0